Na drodze do idealnej sylwetki często stają mechanizmy adaptacyjno-obronne organizmu. Jak to najprościej wyjaśnić? Organizm dąży do zachowania równowagi, fachowo określanej homeostazą. Trening wybija organizm z ustalonego rytmu zmuszając serce do cięższej pracy, mięśnie szkieletowe do pokonywania oporu w trakcie dźwigania ciężarów, biegania czy [...]
[...] Dlaczego? Bo należy zacząć od diety, a nie od treningu. Ponadto odnotowany spadek ilości tkanki tłuszczowej był niewystarczający, by odwrócić istniejące zaburzenia metaboliczne, np. związane z tolerancją glukozy i insulinoopornością. Mógłbym tu godzinami przytaczać kolejne badania, ale niektórych ludzi nie uda się przekonać. Niech [...]
[...] ciała tygodniowo (w tym odnotowano utratę mięśni, więc ten wynik jest bardzo słaby). Po trzecie, dlaczego Hana Kahleova i wsp., za decydujący wskaźnik poprawy środowiska metabolicznego uznają ilość tłuszczu wewnątrzmięśniowego?! U zdrowych ludzi ten tłuszcz nie ma żadnego znaczenia. Powiem więcej – u sportowców im jest go więcej, tym lepiej [...]
Wbrew pozorom temat jest kontrowersyjny, wywołuje kłótnie, spory oraz niekończące się dyskusje. Od razu ostrzegam, iż nie odniosę się do bezsensownych diet z kolorowych czasopism („dieta arbuzowa”, „bananowa”, „odchudzanie na zawołanie (ONZ)”), do diet polegających na eliminacji niezbędnych składników diety („pozbądź się wszystkich węglowodanów [...]
[...] tj. ujemny bilans kaloryczny, to stanie się ona świetnym sposobem na odchudzanie. Dieta DASH stała się bardzo ważnym dodatkiem do terapii farmakologicznej w zespołach metabolicznych, które są epidemią w USA i Europie (powoli widać to także w Polsce). Może być skutecznym narzędziem w kontroli wagi. W niektórych grupach ludzi przestrzeganie [...]
[...] D Browning, Jonathan A Baker, Thomas Rogers, Jeannie Davis, Santhosh Satapati, and Shawn C Burgess Short-term weight loss and hepatic triglyceride reduction: evidence of a metabolic advantage with dietary carbohydrate restriction https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3076656/ lek. Łukasz Strzeszyński „Rozpoznawanie i leczenie [...]
[...] też spotkać związki zbliżone budową do najważniejszych substancji odżywczych, czy aminokwasy. L-karnityna, powstająca z aminokwasów, odgrywa rolę w dostarczaniu do aktywnych metabolicznie komórek tłuszczy, gdzie są spalane jako źródło energii. Aktywna jest zarówno w mięśniach, jak i w mózgu. L-tyrozyna jest aminokwasem, który przekształcany jest [...]
Fruktoza jest przykładem cukru, z którym wiążą się rozmaite zaburzenia metaboliczne. Paradoks polega na tym, iż w małych ilościach nie wyrządza szkód, a dla sportowców suplementacja może być korzystna (szybko odbudowuje glikogen wątrobowy, poprzez odmienne transportery w porównaniu do glukozy). Inaczej, gdy zalewamy ciało fruktozą pochodzącą z [...]
[...] jest tylko problem wizualny, ale przede wszystkim sprzyja poważnym chorobom, szczególnie jeśli występuje w głębszych warstwach w tułowiu. Tego rodzaju tkanka jest aktywna metabolicznie, sprzyja powstawaniu chorób sercowo-naczyniowych, raka, miażdżycy, cukrzycy typu 2, a nawet ma negatywny wpływ na stawy. Kapsaicyna Dieta redukcyjna prowadzi [...]
[...] a dopiero później węglowodany. Stres, czyli kortyzol + insulina = tłuszcz wisceralny! Ostatnim elementem układanki jest stres. Kortyzol działa poprzez 2 różne szlaki metaboliczne. W obecności insuliny kortyzol zwiększa aktywność lipazy lipoproteinowej (LPL, EC 3.1.1.34), co prowadzi do odkładania najgroźniejszego rodzaju tłuszczu [...]
[...] w badaniu przekrojowym w Kanadzie, naukowcy odkryli, że wyższe spożycie ultraprzetworzonej żywności było związane ze zwiększonym prawdopodobieństwem wystąpienia zespołu metabolicznego, niskiego cholesterolu HDL i podwyższonego stężenia glukozy w osoczu na czczo. Jednakże spożycie żywności przetworzonej nie było związane z podwyższonym [...]
[...] wysokiej intensywności aerobowy trening interwałowy Sesje nie różniły się one pod względem wydatkowania energii czy czasu trwania. Zbadano wskaźnik RMR (ang. resting metabolic rate) – określający szybkość przemian metabolicznych w trakcie spoczynku. Wyniki? 12 godzin po zakończeniu pracy RMR był wyższy w grupie treningu [...]
[...] rolę w przeciwdziałaniu chorobom cywilizacyjnym i ogólnej poprawie stanu zdrowia. Mogą być one szczególnie przydatne dla osób mających nadwagę, otyłość, początki syndromu metabolicznego lub cukrzycy. Ryby – źródło omega-3 Łosoś, sardynki, śledź, anchois (sardela) i makrela są dobrym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3: DHA i EPA. Kwas [...]
[...] hormonów regulujących głód i sytość. Kalorie nie są sobie równe, bo jest to miara pomocnicza, syntetyczna, nie odzwierciedla wpływu pokarmu na odczuwanie sytości, odpowiedź metaboliczną itd. Nie rozdzieraj szat, z powodu tego, że zdarzyło Ci się zjeść hamburgera, czekoladę czy pizzę, tylko niech jedzenie niezdrowych pokarmów nie stanie się [...]
[...] T, Handjiev S, Navas-Carretero S, Martinez JA, Muirhead R, Brand-Miller J, Raben A. Animal-based food choice and associations with long-term weight maintenance and metabolic health after a large and rapid weight loss: The PREVIEW study. Clin Nutr. 2022 Apr;41(4):817-828. doi: 10.1016/j.clnu.2022.02.002. Epub 2022 Feb 8. PMID: 35263691. [...]
Kalkulator BMR Dzięki kalkulatorowi BMR w łatwy sposób obliczysz swoje dzienne zapotrzebowanie kaloryczne, dowiesz się, ile kalorii dziennie powinieneś/powinnaś dostarczać swojemu organizmowi. Dobra dieta to dieta zindywidualizowana. Warto więc poznać optymalną dla nas liczbę kalorii, która jest niezbędna naszemu organizmowi do zapewnienia [...]
[...] (2013) Almoosawi S., Prynne C. J., Hardy R. & Stephen A. M. Time-of-day and nutrient composition of eating occasions: prospective association with the metabolic syndrome in the 1946 British birth cohort. International journal of obesity 37, 725–731, doi: 10.1038/ijo.2012.103 (2013). Morgan L. M., Shi J. W., Hampton S. M. [...]
[...] i stres oksydacyjny (podaż antyutleniaczy). Niezaprzeczalny jest też wpływ modyfikacji sposobu odżywiania na ryzyko kancerogenezy, otłuszczenie, nadciśnienie czy zespół metaboliczny. Badanie naukowe W jednym z badań oceniano, jaki wpływ ma dieta na stężenie insuliny, stan zapalny i ryzyko cukrzycy typu 2. Naukowcy spekulowali, iż różne [...]
Nie zdarzyło mi się spotkać kobiety, która byłaby w pełni zadowolona ze swojego wyglądu. Zjawisko to jest powszechne, narzekają naprawdę atrakcyjne jednostki, które wcale nie mają powodów, raczej można powiedzieć, iż poszczęściło im się na loterii genetycznej. Niektóre przyznawały, że wolałyby mieć inną płeć. Referencje: Swami, Viren, Frederick, [...]
Współczesne zalecenia żywieniowe różnią się znacząco od tych obowiązujących jeszcze 30-40 lat temu. Jednak kulturyści nie są głupi i nawet, gdy oficjalnie proponowano niską lub umiarkowaną podaż protein, oni już od dawna stosowali wysokobiałkowe programy żywieniowe. Dopiero na początku XXI wieku zliberalizowano podejście do ilości białka w diecie [...]